Strona www stworzona w kreatorze WebWave.
* spożywanie posiłków w określonym przedziale czasowym (np. w godz. 11-17)
** głównie roślinna, z okazjonalnym włączeniem mięsa i produktów mlecznych
* spożywanie posiłków w określonym przedziale czasowym (np. w godz. 11-17)
**głównie roślinna, z okazjonalnym włączeniem mięsa i produktów mlecznych
Mężczyźni
Wiek 18-40 lat
Normalna masa ciała (bez otyłości)
Obwód pasa <94 cm
Podwyższony poziom cukru we krwi (ale nie cukrzyca)
Podwyższony poziom lipidów we krwi
Podwyższone ciśnienie krwi
Mężczyźni żyją krócej niż kobiety i częściej chorują w młodym wieku na zagrażające życiu choroby przewlekłe, w tym choroby serca. Przedwczesna śmierć wśród mężczyzn z powodu chorób cywilizacyjnych jest jednym z głównych wyzwań dla zdrowia publicznego.
Konieczne jest zatem sformułowanie zaleceń skutecznych, relatywnie łatwych w zastosowaniu, a jednocześnie przyjaznych środowisku, aby wspomóc zapobieganie oraz leczenie chorób kardiologicznych i metabolicznych w tej grupie.
Czy stosowanie okien żywieniowych* oraz diety fleksitariańskiej** może poprawić markery zdrowia kardiometabolicznego u młodych, szczupłych mężczyzn z zaburzeniami metabolicznymi?
Interwencję żywieniową (włączenie do grupy eksperymentalnej lub kontrolnej) – spersonalizowany jadłospis
Wywiad żywieniowy
Oznaczenie markerów zdrowia metabolicznego przed i po interwencji (glukoza, insulina, HbA1c, cholesterol, triglicerydy, CRP, interleukina i homocysteina)
Pomiary ciśnienia krwi i zaburzeń krążenia obwodowego
Pomiary antropometryczne (masy ciała, wysokości, składu ciała, obwodu talii, bioder) - urządzenie SECA
Pomiar aktywności fizycznej - Smartband
Test wysiłkowy - Ergospirometr
Wywiad dotyczący stylu życia, snu, samopoczucia i zadowolenia z interwencji